Amenajarea camerei copilului dupa principiile Montessori

Amenajarea camerei copilului dupa principiile Montessori

Postby ihtus » 18 Jan 2016, 23:13

Cu toții știm cât de importantă este casa noastră și amenajarea acesteia, mai ales când petrecem marea majoritate a timpului acasă. Fără a intra într-o detaliere excesivă, am dori să punctăm cum ar trebui să arate camera copilului, atunci când urmăm principiile Montessori. Suntem convinși că persoanele interesate vor încerca mai apoi să aprofundeze informația, făcând apel la surse renumite în domeniu.

Scurt checklist:

:green Ordine și simplitate. Nu încercați să aglomerați camera copilului în mod inutil. Supra-aglomerarea nu va face decât să îl solicite excesiv pe cel mic și să creeze agitație.

:green Lumina naturală. Asigurați-vă că modul în care amenajați camera acestuia valorifică la maximum lumina naturală. Poziționați salteluța și restul mobilierului astfel încât lumina naturală să pătrundă cât mai bine în încăpere, și la orele cele mai potrivite.

:green Mobilier din lemn sau materiale naturale, atent finisate. Optați pentru mobila din lemn, în detrimentul mobilierului din plastic. Dacă vă e frică de posibilele accidente atunci când cel mic face primii pași, asigurați colțurile cu protecții cauciucate.

:green Mobilierul adaptat la nivelul copilului. Știm…e foarte greu uneori să optăm pentru un mobilier minimalist, mai ales când avem nevoie și de spațiu de depozitare. Dar, în măsura în care se poate, încercați să optați pentru piese de mobilier la care copilul să aibă acces 100%. Folosiți o salteluță așezată direct pe parchet în locul unui pat înalt. Și aranjați-i celui mic hăinuțele în dulap astfel încât să aibă singur acces la ele. Jucăriile lui? Folosiți dulapuri joase, cu rafturi care să găzduiască în ordine jucăriile copilului. Prea multe jucării? Nu-i nimic…nu înseamnă că trebuie să le expuneți pe toate. Dați-i la îndemână câteva pentru care manifestă interes și schimbați-le periodic cu altele la care nu are acces în acel moment.

:green Puneți o oglindă și chiar o bară de lemn. Extrem de utilă încă din primele săptămâni de viață, oglinda îl va ajuta pe cel mic să se descopere. Nu uitați nici de bara de lemn. Nu e musai să visați o carieră de balerină pentru fetița dvs. Bara de lemn o va ajuta însă enorm la primii pași.

:green Măsuță și scăunel pentru activități. După 1 an o măsuță și un scăunel de lemn vă pot fi foarte utile în desfășurarea activităților Montessori. Nu e obligatoriu, bineînțeles. Multe activități se pot face pe un simplu covoraș așezat pe parchet.

:green O plantă sau chiar un acvariu. Va aduce un plus de viață încăperii și totodată îl va putea responsabiliza pe cel mic prin diverse sarcini adaptate vârstei.

:green Alte obiecte utile? Un ceas de perete, un glob pământesc, câteva rame cu fotografii sunt obiecte de care ne putem lipsi, dar care la un anume moment din dezvoltarea celor mici, pot fi extrem de utile.
Spor la amenajat si decorat sa aveti!

Pentru inspirație:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image


Sursa
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: Amenajarea camerei copilului dupa principiile Montessori

Postby ihtus » 18 Jan 2016, 23:17

Eu am urmarit checklist din articol, la noi lipseste doar punctul cu acvariu sau planta, insa ele sunt prezente in camera de zi. Restul le avem chiar in camera fetelor
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina


Return to Dezvoltarea intelectuala si creativa | Интеллектуальное и креативное развитие

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Forum pentru femei din Moldova, creat cu dragoste

Informatiile plasate pe iLady.md, se considera proprietatea site-ului si nu pot fi reproduse si utilizate pentru publicare fara permisiunea in scris din partea Administratiei site-ului

email: ilady.moldova@gmail.com

cron