by twingirls » 10 Jan 2016, 11:59
Deci vacanta noastra de 10zile in Londra s-a incheiat.
Ma bucur ca mi-am vazut surioara si am putut petrece ceva timp impreuna. Am vazut locuri interesante, captivante... Londra e un oras foarte frumos)
Biletele le-am procurat inca de la inceputul verii, compania EasyJet, am ramas multumita de serviciile lor. Au cun catalog din care poti procura ce doresti si pe parcursul calatoriei- maforitatatea pasagerilor cumpara si mancare, si parfumuri...
Plecarea. In ajunul plecarii Amelia a facut febra, a doua zi si Delia(asta dupa ce au sarbatorit Anul Nou la gradinita, presupun ca au inhatat un virus ceva); si asa a durat 3zile, medicamentele nu prea ajutau, in fine au racit de-a binelea. Am fost intampinati la aeroportul Gatwick, de unde am si luat taxi spre casa sorei- Zona 5, Estul Londrei. Pe drum brusc Deliei i s-a facut rau, nu am reusit sa scot la timp pachetul si a vomitat pe scurta si cateva picaturi pe salon(scaun). Taxistul a oprit la un McDonalds, bine ca era cald, am scos de pe ea tot ce era murdar. Intre timp sotul a sters cu servetele umede cele cateva picaturi din salon, dar asta nu ne-a “salvat”) La finele calatoriei, dupa discutii, explicatii...oricum am achitat 180lire (80lire pentru salon, chiar daca nu a ramas nici urma). Concluzia mea e ca la ei doar legea e la putere, iar omenia si intelegerea –nu.
Strazile. Totul verde, frumos, sunt strazi curate, ingrijite, dar sunt si strazi murdare, chiar cu o strada mai jos de London Eye stau gramezi de gunoi prin colturi. Din motiv ca am nimerit de sarbatori, evident multi turisti, care stau cate 3-4ore in rand, ca sa ajunga si ei sa urce in London Eye. In regiunea Thames –ului vantul e prea puternic, si ploi foarte dese. Posibil ca doar eu sunt asa friguroasa, dar primele zile priveam inmarmurita pe strazi cand vedeam pe multi in sandale, cu picioarele goale, sau in tricouri, chiar daca era +10+12grade))) Nu stiam ca masinile merg pe benzi opuse, ca volanul e in dreapta si ca sunt atatea curbe. Era ceva nou pentru mine.
Oh, sorry, please, thanks- toti cu zambetele pe buze, cerandu-si scuze de cateva ori- ceea ce mai niciodata nu vezi/nu intampeni in fostele tari USSR) . Atata politete... Nimeni nu striga, nu te injura, nu te critica, nu-ti face observatie. E foarte placut, chiar daca in realiate nu stii ce gandeste.
Pentru mine era socant sa vad cum copiii de diferite varste se urca incaltati pe scaune in metrou, cum se pun jos in marketuri, si se taraie in myini, se culca sau isi tavalesc hainele, iar apoi pun myinele pe produse sau chiar mananca ceva cu myinele murdare. Dar nimeni nu le zice nimic: nici parintii si “тем более” strainii. E un lucru firesc pentru ei. Pentru mine- nu)
Populatia. Englezii adevarati locuiesc in afara Londrei.
Londra e plina de imigranti. Englezi nu se intalnesc in strada, nici in metro. Dar, de exemplu in Canary Wharf, unde sunt zeci de banci si diferite firme, la pauza de masa, cand toti ies afara sa procure diferite sandwich-uri- ii vezi! Frumusei, inalti, parca alesi si luati de pe podium) Englezoaicele nici nu stiu cum arata). Pe strazi intalnesti foarte multi negri si familii mixte, arabi, musulmani, indieni... multi romani am intalnit in supermarketuri, tinerii se diferentiaza si se cunosc prin modul de a-si aranja parul, din pacate romanii sunt asociati cu lenea si furtul. Barbatii lucreaza la constructii, femeile –de obicei- la curatenie.
Magazinele. Centrele comerciale. Am fost in Sefridges de pe Oxford Street unde fac cumparaturi doar cei ce au bani grei si multi), tot pe Oxord Street sunt zeci de alte magazine renumite, majoritatea carora le gasesti si in Rusia(M&S, Mothercare, Next.) Cele mai ieftine pe acolo sunt Gap si Primark.
In alta zi am fost pe la Westfield, tot un centru comercial, unde la tot pasul intalnesti romani si rusi. Acolo sunt preturi mult mai acceptabile, reduceri si evident mii de cumparatori, ca nici nu ai pe unde calca.
Supermareturile. Pline. Arhipline cu diferite produse la diferite preturi. Sunt magazine est-europene unde gasesti cele mai gustoase produse din Romania, Rusia, Italia si alte tari. Asa castraveti murati rusesti gustosi ca acolo nu gasesti in marketurile din Rusia. Sau ce gustoasa telemea de oaie si faina de porumb. Incantata. Fructele sunt dulci si mult mai naturale. Mai pe scurt, am ramas incantata si placut surprinsa. Dupa salariile lor, preturile la produsele alimentare sunt normale.
Casele. Proprietatea. Poti cumpara o casa. Dar nu poti cumpara pamantul, caci el apartine reginei, iar lunar platesti peste suta de lire pentru pamantul ce-l a-i in spatele casei. Serviciile comunale sunt destul de scumpe.
Drumurile. Magistralele. Nici nu se compara cu ceea ce-i in Rusia/Moldova. Aproape ideale. Dar daca ai masina si o tii parcata sub geamurile casei- e bine, dar daca nu ai loc si o tii in drum pe trotuar- platesti o taxa buna pentru asta.
Transportul. Cu autobuzul nu m-am plimbat, dar o zi la metrou e 12,1 lire. Abonamentul pe o saptamana e de peste 55lire, in total ~250lire pe luna se cheltuie doar pe transportul public.
Locuri vizitate: London Eye, Big Ben, Victoria Tower, Buckingham Palace, The Houses of Parliament, Tower of London, Westminster Abbey, Trafalgar Sguare, St Paul’s Cathedral, London Tower, The Shard, Dickens’ Inn si Docurile Sf.Catherine (o zona atat de linistita si superba doar la cativa metri de London Bridge, cu iahturi moderne si cochete, o zona de care turistii nu stiu, de aceea e o placere sa te plimbi pe acolo), Greenwich Park, meridianul zero, unde m-a prins o ploita buna, care a durat mult prea mult, dar dupa care a iesit un soare de te puteai bronza.
Pentru turisti unde nu te-ai duce si ce nu ai vrea sa vizitezi, peste tot au ei o taxa preferata -20lire intrarea)
Intoarcerea. Decolarea la 7dimineata. La 2:30 a.m ne-am trezit, de cu seara am facut programare la taxi, cica mai ieftin -70lire- care la ora 3:00 trebuia sa fie la noi, dar nu era. Dupa mai multe sunete, si multe promisiuni ca in 10/15min vin, insotite de “sorry si appologizes” fara multe explicatii de ce nu vin, au trimis alt taxist(cica cel care trebuia sa vina- a facut accident), a ajuns la 3:40. Dupa cum am mai spus toti taxistii lor sunt indieni. Pana la aeroport cu permisiunea noastra am ascultat cantece indiene. Am ajuns la timp. La aeroport e mult mai strict fata de cum se verifica in Rusia. Doua bagaje de myina le-au verificat complet. Dupa imbarcare, din cauza ploii si a cetii, avionul statea pe loc, apoi s-a indepartat cu cativa metri de “трап”, cand un pasager s-a jeluit de dureri de inima. A fost imediat inconjurata de stewardese si 2 insotitori de bord, care apropo- dus-intors- vorbesc doar engleza, rusa nu o poseda deloc. Cu zambete largi au ajutat-o sa ia pastile, ii faceau vant, ii spuneau cum sa respire adanc...dar vazand ca doamnei nu i se face mai bine, au intors avionul la “трап” si au chemat medicii, paralel completand niste formulare cu datele din pasaport. Au venit 2medici peste 10min, dupa cateva discutii au decis ca doamna nu va zbura, au ajutat-o sa-si ia tot ce avea in salon si au iesit. Avionul, in continuare, statea pe loc. Apoi a iesit pilotul si iarasi cu scuze, ne-a multumit pentru intelegere si ca inca ne retinem. Dupa care stewardesele au mai verificsat inca o data daca doamna nu a uitat nimic pe sus, nu s-a gasit nimic, peste inca 5minute au fost rugati sa se ridice pe rand pasagerii de pe vreo 10 randuri. Aici un alt pasager englez instarit mi-a explicat ca e suspicios ca doamnei i s-a facut rau anume la decolare si acum se verifica daca nu a lasat nimic suspect in avion. Nu au gasit nimic. Apoi iarasi din cauza conditiilor meteo si pentru ca pista de decolare era ocupata, am mai asteptat. Zborul a fost destul de linistit, am avut noroc ca tot acest timp fetele au dormit, trezindu-se cu 40min inainte de aterizare ca li se facuse foame))). Eiii si daca in Londra erau +10+15, apoi in Moscova -15-20 ). Nu pot spune ca a fost o vacanta chiar reusita, mi-a pacut Londra, dar cred ca nu as putea locui acolo.