Protectia copilului in Norvegia

Protectia copilului in Norvegia

Postby LadyDi » 23 Nov 2015, 23:12

In ultimul timp facebook-ul romanesc si moldovenesc este socat de urmatoarea noutate:
Familia Bodnariu- https://www.facebook.com/Norway-Return- ... 5/timeline

Sunt si eu foarte socata de noutate, nu imi vine sa cred. Sa fiu sincera toate istoriile astea au bagat frica in mine. Desi colegii de munca (toti norvegieni) au zis sa fiu calma, ca nu vor lua copii din familii normale.

Totul porneste de la legea norvegiana. Voi expune mai jos punctele principale:


Det er som regel foreldrene som har hovedansvaret for barna sine, og barn har krav på omsorg og omtanke fra foreldrene.

— De regula, parintii sunt responsabili pentru copiii sai. Copiii au dreptul la ingrijire si protectie din partea parintilor.

Foreldre har plikt til å forsørge barna sine. Det vil si at de må sørge for at barna får mat og klær og andre ting som er nødvendig for å ha et godt liv. Denne forsørgelsesplikten gjelder helt til barnet har fylt 18 år. Foreldre har også vanligvis plikt til å forsørge barna sine til de er ferdige med videregående skole, selv etter at de har fylt 18 år.

— Parintii sunt obligati sa isi sprijine copiii. Acest lucru înseamnă că parintii trebuie să se asigure că copiii primesc hrană și îmbrăcăminte și alte lucruri necesare pentru a avea o viață bună. Această obligație se aplică până când copilul implineste 18 de ani. Părinții, de asemenea, sunt obligati să sprijine copiii lor până când termina liceul, chiar și după ce au implinit virsta de 18 de ani.

Foreldrene har plikt til å gi barna en god oppdragelse, og de skal alltid tenke på barnas interesser og behov. Barneloven forbyr bruk av vold i oppdragelsen. Bruk av alvorlig vold eller andre krenkelser er straffbart og kan føre til at barnevernet griper inn i familien.

— Părinții au datoria de a oferi copiilor o educație bună, și ei trebuie să se gândească mereu la interesele și nevoile copiilor. In educarea copiilor se interzice utilizarea violenței. Folosirea violenței este pedepsita și poate duce la intervenția Protecției Copilului în familie.

Foreldrene har plikt og rett til å ta avgjørelser for barnet i personlige forhold når barnet ikke kan bestemme selv. I barneloven er det et viktig prinsipp at foreldrene skal legge større og større vekt på hva barnet selv mener etter hvert som det blir eldre. Barnet skal få stadig større selvbestemmelsesrett etter hvert som det modnes og utvikler seg. Et barn som er sju år, har rett til å si sin mening før foreldrene tar avgjørelser om personlige forhold som gjelder barnet. Loven bestemmer at når barnet har fylt tolv år, skal det legges stor vekt på hva det mener.

— Părinții au datoria și dreptul de a lua decizii pentru copilul sau, atunci când copilul nu poate decide pentru sine. Un principiu important in legea copiilor este ca părinții ar trebui să asculte si sa respecte parerea copiilor. Un copil de șapte ani, are dreptul de a-și exprima opinia înainte ca părinții să decida pentru el. Legea prevede că, atunci când copilul implineste doisprezece ani, parintele trebuie sa tina cont de parerea copilului.
Dupa cum vedeti felul in care au fost educati noi si ceea ce prevede legea norvegiana difera mult.

Daca la noi bataia se socoate ca rupta din Rai, atunci pentru norvegieni asta e o incalcare grava ce se pedepseste.

Va spun cum stau lucrurile la noi la scoala. Copiii sunt intrebati cum e acasa, cum sunt parintii, cum isi petrec ei timpul liber, cum isi vor petrece vacanta. Copiilor li se spune ca parintii nu au dreptul sa ii bata. Si daca copilul considera ca parintii se compoarta urit cu ei, sa se destainuie numaidecit profesorilor. La rindul lor profesorii observa comportamentul copiilor si daca au careva suspiciuni sunt obligati sa anunte protectia copilului.

Eu le-am explicat copiilor cum stau lucrurile si le-am interzis sa povestesca la scoala ceea ce facem noi acasa. Ei stiu ca daca vor povesti ceva urit despre parinti risca sa fie luati din familie si dusi departe. Intotdeauna incerc sa fiu prietenul copiilor mei si sa ii inteleg. Eu tin cont de parerea copiilor atunci cind iau decizii in privinta lor. Intotdeauna le explic ceea ce e bine sau rau, de ce nu e bine, de ce trebuie sau nu trebuie sa faca ceva…

Acum sa va spun ceea ce a patit o prietena de a mea. Mama a doi copii. Intr-o zi s-a certat cu fiul sau. Ea ceva i-a interzis la care el cu lacrimi in ochi i-a strigat ca o uraste si nu vrea sa mai traiasca. Mama si copilul s-au impacat destul de repede, DAR vecina care a auzit discutia, a scris plingere la protectia copilului. Mama si copilul au fost invitati la convorbire. Mama era intr-un cabinet si copilul in altul. Mamei i s-a explicat motivul pentru care au fost chemati si au rugat-o sa comenteze cazul. Au intrebat-o daca nu isi bate copiii. A urmat o discutie in care ei testau starea psihica a mamei, cit si cit de adecvata e ea.

Tot in acest timp, copilului i s-a dat sa se joace, o activitate interesanta si captivanta. Cind copilul devine relaxat si concentrat la activitate, vin intrebarile de tipul. Cum sunt parintii tai?, ei te bat? tie iti place acasa? … In aceste momente copilul e sincer si rar cind poate minti.

Norocul prietenei mele este ca ea nu si-a batut niciodata copiii.

Cei de la protectia copilului au mers la scoala, au vorbit cu profesorii, au vorbit si cu celalalt copil. Au tinut femeia 6 luni sub supravegherea lor. Dupa 6 luni ea a primit o scrisoare in care i s-a comunicat ca cazul e inchis.

Din toate discutate cu norvegieni si alti emigranti am inteles una, asta e un proces destul de lung si nimeni nu iti ia copilul fara preintimpinare. Nu pot comenta cazul familiei Bodnariu. Am citit doar emotiile parintilor, dar nu stiu ce acuzatii aduc cei de la protectia copilului. Sunt impotriva faptului ca copii sunt luati de la parinti, e o nedreptate.

Dar indata ce am ales sa locuiesc in tara asta, am ales sa respect si legea.
User avatar
LadyDi
 
Posts: 493
Joined: 18 Apr 2015, 22:21
Location: North

Re: Protectia copilului

Postby ihtus » 24 Nov 2015, 01:25

Dianushka, multumesc! asteptam aceasta postare
mai am intrebari, dar incerc sa le formulez mai intii
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby Vanda » 24 Nov 2015, 09:15

Am înțeles că din cauza religiei au fost luați copiii? Mă scuzați de ignoranță, dar ce religie au norvegienii? ei nu merg cu copiii pe la biserici?
User avatar
Vanda
 
Posts: 680
Joined: 05 May 2015, 22:08
Name: Daniela

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby Olya » 24 Nov 2015, 15:19

Eu chiar nu am înțeles nimic. Pentru ce au fost luați copiii? Autorul articolelor ascunde ceva. Pentru că erau credincioși? Chiar nu cred.
Probabil copiii erau impuși să facă ceva, că doar nu pentru credință, nu?
User avatar
Olya
 
Posts: 231
Joined: 09 May 2015, 13:12
Name: Olya

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby ihtus » 24 Nov 2015, 15:40

Olya, cred ca e altceva. Crestinii evanghelici la general sunt foarte atenti la relatia cu copiii, aceasta latura a comunicarii in familie se predica des la biserici si la intilniri pentru parinti. Doar ca... sunt uneori si viziuni mai diferite referitor la pedepse, inclusiv cea fizica, cind ea se socoate ca o ultima metoda (крайний метод) de disciplinare, cind nu mai actioneaza nimic.
Si se intilneste mai des pe la comunitati din biserici rurale. Aici tatal familiei e roman, stiu eu... ma tem sa presupun ca sa nu-i invinuiesc cumva pe nedrept, dar mai stii...

Eu de citeva zile ma gindesc la aceasta, daca eram eu in locul lor, innebuneam.

Voi lasa aici linkuri pentru cei ce nu au citit inca, despre ce discutam
1. Cerere de rugaciune pentru o familie distrusa
2. Cateva clarificari si detalii legate de incercarea familiei Bodnariu Marius si Ruth
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby twingirls » 24 Nov 2015, 17:19

Offf, iti iesi din minti numai citind despre asa familii... cum sa ramai calma cand ti-au luat toti copiii fara explicatii si nu stii incotro s-o apuci, la cine sa apelezi, cat sa astepti si ce sa faci in asa caz( girl_cry
User avatar
twingirls
 
Posts: 86
Joined: 09 Jun 2015, 16:42
Location: Chisinau-Moscow
Name: Ludmila

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby twingirls » 24 Nov 2015, 17:34

User avatar
twingirls
 
Posts: 86
Joined: 09 Jun 2015, 16:42
Location: Chisinau-Moscow
Name: Ludmila

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby ihtus » 24 Nov 2015, 17:45

Petitiile acestea au valoare doar in tarile, unde legea le ia in consideratie. Nu stiu cum in norvegia, la noi in Moldova ele sunt egale cu zero. In legea petitionarii e scris clar, ca o petitie in forma electronica trebuie sa fie semnata cu semnatura electronica, pe care o au putini cetateni de la noi.

Stiu ca tare sunt "la moda" si cum ceva lumea e nemultumita, hai sa faca o petitie online sa o semneze toti. Dar e zero absolut pentru legislatie.

Poate Diana scrie, cum e la ei.
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby Olya » 24 Nov 2015, 19:12

Eu nu cred că nu li s-a explicat părinților pentru ce au fost luați copiii. Ori articolul citit de mine e sec...dar văd că nu se spune nimic, totuși eu cred că au încălat ei legea ”binișor”. Scrie undeva că-s evangheliști?
Cum a zis și Diana - dacă vii în țară străină, respectă-i legile.
User avatar
Olya
 
Posts: 231
Joined: 09 May 2015, 13:12
Name: Olya

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby Olya » 24 Nov 2015, 19:25

Am mai citit câte ceva. da, aparțin penticostalilor.
User avatar
Olya
 
Posts: 231
Joined: 09 May 2015, 13:12
Name: Olya

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby LadyDi » 25 Nov 2015, 01:32

Nu se stie de ce au luat copii. Nu cred ca din cauza religiei. Sa fi fost din cauza religiei, atunci musulmanii ar ramine fara copii.
Posibil ca unul din copii s-ar fi jeluit ca nu ii place viata in familie.... nu stiu.. pina nu vad vre-un document oficial, nu stiu.
La serviciu am discutat cazul acesta. Norvegienii au zis ca nu poate fi din cauza religiei. Si apoi copiii nu se i-au din familie dintr-o data. V-am povestit cazul prietenei mele. Este un proces.
Norvegienii is crestini protestanti, imi pare. In orice caz ei invata la scoala toate religiile.
User avatar
LadyDi
 
Posts: 493
Joined: 18 Apr 2015, 22:21
Location: North

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby Vanda » 25 Nov 2015, 10:01

Ma gandesc ce simte o mama cand I se spune ca e periculoasa si ii i-au sugarul ca nici nu poate fi alaptat. Groaznic.
Pe de alta parte, cred ca totusi ceva acolo se petrece de s- a decis sa se mearga la judecata.
Fum fara foc nu iese.
User avatar
Vanda
 
Posts: 680
Joined: 05 May 2015, 22:08
Name: Daniela

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby LadyDi » 27 Nov 2015, 00:35

Vanda wrote:Ma gandesc ce simte o mama cand I se spune ca e periculoasa si ii i-au sugarul ca nici nu poate fi alaptat. Groaznic.
Pe de alta parte, cred ca totusi ceva acolo se petrece de s- a decis sa se mearga la judecata.
Fum fara foc nu iese.

E groaznic. Sunt de acord sa se ia copiii de la alcoolici si narcomani, dar nu de la familii normale. Doar ca in cazul acesta nu cunoastem adevarul. Mii frica si de fanatii religiosi.
Nu inteleg de ce ambasada nu se implica.
User avatar
LadyDi
 
Posts: 493
Joined: 18 Apr 2015, 22:21
Location: North

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby ihtus » 27 Nov 2015, 17:05

iata ce scriu in alta sursa http://316news.org/vajniy/v-norvegii-u- ... stianstve/

Родителей обвинили в «радикальном христианстве и идеологической обработке» из-за того, что старшая дочка Элиана (10 лет) спела в школе христианскую песню, сообщает 316news со ссылкой на cnl.news.


originalul https://cnl.news/2015/11/25/351060
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby ihtus » 27 Nov 2015, 17:14

iata si comunicatul oficial al familiei https://popaspentrusuflet.wordpress.com ... noiembrie/

azi au audiere
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby Olya » 27 Nov 2015, 18:37

Sunt curioasa sa aflu si versiunea oficiala a autoritatilor.
M-a agatat expresia " urecheala ocazionala sau palmuta la fund". Cred ca sunt acuzati nu doar de zombare.
User avatar
Olya
 
Posts: 231
Joined: 09 May 2015, 13:12
Name: Olya

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby LadyDi » 28 Nov 2015, 12:31

Olya wrote:Sunt curioasa sa aflu si versiunea oficiala a autoritatilor.
M-a agatat expresia " urecheala ocazionala sau palmuta la fund". Cred ca sunt acuzati nu doar de zombare.

Orice expresie de violenta cit de nevinovata ar fi ea la noi, este interzisa in Norvegia.
Plus o mare importanta se acorda socializarii copilului. Daca copilul nu comunica cu colegii de clasa, nu merge la zile de nastere, nu are prieteni. Asta tot e un semn de ingrijorare.
User avatar
LadyDi
 
Posts: 493
Joined: 18 Apr 2015, 22:21
Location: North

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby LadyDi » 28 Nov 2015, 12:36

Eu tare as vrea sa fie asta tot o greseala. In presa norvegiana nu se scrie nimic de acest caz, asta ma mira.
User avatar
LadyDi
 
Posts: 493
Joined: 18 Apr 2015, 22:21
Location: North

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby ihtus » 28 Nov 2015, 17:42

Diana, dar deobicei asa cazuri se fac publice? sau e ceva "normal" si nu-i atrag atentie?
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: Protectia copilului in Norvegia

Postby LadyDi » 30 Nov 2015, 21:40

Am discutat azi cu cineva care are legatura cu protectia copilului. Niciodata nu vom afla punctul de vedere, versiunea protectiei copilului, pentru ca totul e confidential.
M-au asigurat ca copiii nu se iau dintr-o data din familie, este un proces destul de lung.
User avatar
LadyDi
 
Posts: 493
Joined: 18 Apr 2015, 22:21
Location: North

Next

Return to Norvegia | Норвегия

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Forum pentru femei din Moldova, creat cu dragoste

Informatiile plasate pe iLady.md, se considera proprietatea site-ului si nu pot fi reproduse si utilizate pentru publicare fara permisiunea in scris din partea Administratiei site-ului

email: ilady.moldova@gmail.com