42 de curiozitati despre ceai de Ziua Internațională a Ceaiului

42 de curiozitati despre ceai de Ziua Internațională a Ceaiului

Postby ihtus » 15 Dec 2015, 13:05

Ceaiul. O licoare calda, aromata, cu o istorie veche de peste 5000 de ani. Il consumam in fiecare zi pentru proprietatile sale si pentru gustul delicios. De multe ori am fost curiosi sa aflam mai multe lucruri despre ceai, pentru a sti cu exactitate ce beneficii aduce organismului consumul acestuia.

tea: tea: tea:

Pe data de 15 decembrie, în 2005, a fost sărbătorită pentru prima dată – Ziua Internațională a Ceaiului. Sărbătoarea a avut drept scop principal creșterea nivelului de conștientizare a opiniei publice faţă de problemele vînzării ceaiului în lume, situaţiei lucrătorilor întreprinderilor de ceai, precum şi a luptei companiilor mici, producătoare de ceai cu giganţii acestei industrii.
Data de 15 decembrie, a fost aleasă simbolic, avînd menirea să prevină re-apariția unei noi situaţii în lume, similară cu cea din data de 16 decembrie 1773 care a avut loc la Boston. Atunci, din cauza legilor adoptate împotriva coloniştilor americani care restricționau comerţul cu ceai, aceştia au distrus o cantitate enormă de plante care ar fi trebuit să ajungă în Marea Britanie. Evenimentul a marcat începutul Războiului de Independență, evenimentul care a dat startul Revoluţiei Americane și care a culminat cu apariția unui stat independent și suveran în America de Nord, Statele Unite ale Americii.

Image

1. Mai mult de trei miliarde de cesti de ceai sunt consumate zilnic in intreaga lume.
2. Ceaiul este a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa.
3. Conform statisticilor furnizate de catre Comitetul de ceai International (ITC), productia globala de ceai a crescut cu 40% in perioada 2001 – 2011. In prezent, productia de ceai a ajuns la 4,3 milioane de tone anual (sursa: http://www.toptenstip.com).
4. Se considera ca exista in jur de 1500 de tipuri de ceai, toate obtinute din Camellia Sinensis.
5. Planta de ceai – Camellia Sinensis are frunzele verzi tot timpul anului si poate atinge inaltimea de noua metri daca este lasata sa creasca in voie. Camellia sinensis poate produce ceai timp de 50 de ani.
6. O planta de ceai obisnuita produce in jur de 3 000 de frunze in fiecare an.
7. Top 10 producatori de ceai din lume: China, India, Kenya, Sri Lanka, Turcia, Vietnam, Iran, Indonezia, Argentina, Japonia (surse: http://www.top5ofanything.com si http://www.toptenstip.com)

Image

8. “Inventatorul” ceaiului este imparatul chinez Shen Nung. In timpul unei calatorii, o intamplare fericita a facut ca o frunza unui copac sa ajunga in bolul cu apa fierbinte al imparatului care a apreciat imediat gustul si calitatea noii bauturi rezultate. Se spune ca intamplarea a avut loc in anul 2737 i. Hr.
9. O alta legenda zen ne spune ca fondatorul scolii Zen, Bodhidharma a adormit pret de cateva clipe dupa 9 ani in care a meditat continuu. Profund dezamagit de momentul lui de slabiciune, s-a autopedepsit taindu-si pleoapele. Iar in locul in care au cazut pleoapele sale au crescut arbusti de ceai. Astfel a aparut Camellia Sinensis.
10. Se spune ca obiceiul de a oferi ceai unui oaspete a inceput in China, cu Kwanyin (sau Yin His despre care se spune ca l-a rugat pe Laotse sa scrie Tao Te Ching), faimosul discipol al lui Laotse care i-a oferit “batranului filosof” o ceasca cu licoare aurie la portile trecatoarei Hangu.

Image

11. Ceremonia Ceaiului Japonez isi are originile in ritualul zen. Dintre budisti, adeptii credintei zen din Sud, care isi insusisera o mare parte din doctrinele taoiste, au formulat un ritual complex al ceaiului, in care calugarii se adunau in fata imaginii lui Bodhidharma (calugarul budist care a adus zenul in China in secolul V) si beau cu totii ceai din aceeasi cupa.
12. In Japonia, samuraii isi lasau sabia la intrarea in Casa Ceaiului deoarece Casa Ceaiului a fost, este si va ramane Casa Pacii.
13. Prima tara europeana in care a ajuns ceaiul este Olanda. Vapoarele companiilor Orientale au adus in Europa primul transport de ceai in anul 1610.
14. In Anglia ceaiul ajunge in anul 1650 si obiceiul de a bea ceai este introdus de catre printesa lusitana Ecaterina de Braganza, in urma casatoriei cu viitorul rege Carol al II-lea al Angliei. In Franta ceaiul ajunge in jurul anului 1636 si in Rusia dupa anul 1638.
15. In Anglia exista doua feluri de a servi ceaiul: afternoon tea si high tea (insotit de o masa completa).
16. Rusii au inceput sa bea ceai in secolul XVII, dar datorita pretului sau prea ridicat, a devenit popular abia in secolul XIX. Ei au invatat sa prepare ceai in hanurile negustorilor chinezi. In Rusia, ceaiul este preparat in samovar – un recipient din metal incalzit care mentine ceaiul cald cateva ore.
17. La targul Saint Louis, in anul 1904, comerciantul englez Richard Biechyn, nefiind capabil sa-si vanda ceaiul fierbinte pe vreme calduroasa i-a adaugat gheata, inventand ceaiul cu gheata (glace).
18. Ceaiul sub forma de pliculet l-a inventat Thomas Sulliman care trimitea mostre in saculete de hartie de filtru la New York clientilor sai, in locul cutiilor de metal obisnuite.
19. Ceaiul instant a fost folosit prima data in anul 1940. El isi dizolva aroma si devine solubil si in apa rece.
20. Ceaiul negru este numit si “ceai rosu” In China. Ceaiul Oolong se mai numeste si “ceaiul dragonului”.

Image

21. Ceaiul contine polifenoli – antioxidanti naturali care previn bolile cardiovasculare, cancerul, osteoporoza. Pentru a valorifica polifenolii din ceai alegeti o apa “moale”, plata, in niciun caz de la chiuveta pentru ca este plina de clor si posibile substante nocive (apa “dura” de la robinet inactiveaza polifenolii din frunzele de ceai) si nu adaugati lapte in ceai – studii recente au aratat de asemenea ca laptele reduce capacitatea antioxidanta a ceaiului.
22. Specialisti de la Universitatea Harvard au descoperit ca persoanele care au baut cate cinci cesti de ceai verde zilnic, timp de doua saptamani si-au imbunatatit sistemul imunitar atat de mult incat produceau de zece ori mai multi interferoni decat cei care nu au consumat ceai. Interferonul este o proteina care lupta impotriva infectiilor, a racelii si gripei.
23. Daca doriti sa extrageti cat mai multe substante benefice din ceai, pisati intre degete frunzele de ceai inainte de a le infuza.
24. O ceasca de ceai negru contine jumatate din cantitatea de cofeina dintr-o ceasca de cafea.
25. Cu cat este mai putin fermentata, frunza de ceai are mai multi antioxidanti. Asadar, ceaiul verde are mai multi antioxidanti decat ceaiul negru. Ceaiul alb (nevestejit, nefermentat) are mai multi antioxidanti decat ambele tipuri de ceai.
26. Sucul de la citrice adaugat in ceai permite polifenolilor sa faca fata acidului din stomac pentru mai mult timp.
27. Ceaiul verde reduce riscul de cancer, reduce riscul de boli de inima, asigura sanatatea creierului, ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange, previne artrita, diminueaza simptomele alergiilor sezoniere, ajuta in procesul de slabire si detoxifiere, reduce nivelul de stres, energizeaza.

Image

28. In India, al doilea cel mai mare producator de ceai al lumii, ceaiul traditional se prepara dupa o reteta speciala: frunzele de ceai se fierb cu zahar si lapte, rezultand o bautura cremoasa – Masala Chai.
29. In India si Sri Lanka se adauga in ceai ghimbir, nucsoara, menta, iar uneori ceaiul este fiert in loc sa fie infuzat, ceea ce ii scoate si mai mult in evidenta aroma.
30. Tibetanii au un ceai uleios special, numit Su Yu Ch’a in care adauga putin unt de yak si sare.
31. In Mongolia, ceaiul se bea cu lapte si sare.
32. Rusii adauga zahar si lamaie, sau lapte, miere, dulceata sau mirodenii.
33. In Marea Britanie se beau aproximativ 165 de milioane de cesti de ceai pe zi (sau 62 de miliarde de cesti pe an).

Image

34. Degustarea de ceai este similara cu degustarea de vinuri. Specialistii trebuie sa stabileasca particularitatile fiecarui tip de ceai in functie de
degustare ceai procesul de oxidarare si fermentare, de provenienta plantei de ceai, sa stabileasca nivelul de teina, sa gasesca combinatiile perfecte pentru amestecurile de ceaiuri.
35. In Asia, cititorii in ceai sunt la fel de respectati ca astrologii. Asadar, viitorul se poate citi si in frunzele de ceai, agitate de trei ori.
Cea mai veche ceainarie din lume
36. Cea mai veche ceainarie din lume se afla in Japonia si poarta numele „Casa de ceai Tsuen”, din Uji. A fost infiintata in secolul al XII-lea de catre un samurai retras din activitate. Acum, Casa de ceai Tsuen se afla la generatia 23 – 24 de urmasi care servesc oaspetilor din toata lumea ceai in stil japonez.
37. Legenda spune ca aristocratul englez Earl Charles Grey (1764 – 1845) a primit cadou din partea unor diplomati chinezi un transport maritim de ceai negru si portocale bergamote (depozitate in acelasi loc). Ceaiul negru a absorbit aroma de portocale si astfel s-a nascut ceaiul Earl Grey.
Productie de ceai fabrica Lipton Jebel Ali din Dubai
38. Doar Fabrica Lipton Jebel Ali din Dubai, produce 5 miliarde de pungi de ceai pe an.
39. Cel mai scump ceai din lume este un ceai chinezesc rar, numit Tieguanyin, care costa in jur de 3000 dolari / 1 kilogram. Ceaiul este numit dupa zeitatea budista Guan Yin si este un ceai oolong.

40. Cel mai scump plic de ceai din lume a fost realizat de compania PG care a marcat astfel 75 de ani de existenta. Plicul de ceai a fost decorat manual cu 280 de diamante. Plicul costa nici mai mult, nici mai putin de 7500 lire sterline.
41. Frunzele de ceai reprezinta o modalitate naturala de a alunga tantarii. Umeziti frunzele de ceai si folositi-le in camerele unde doriti sa indepartati tantarii.
42. Cele mai cunoscute melodii referitoare la ceai sunt: “Tea for Two” si “When I Take My Sugar to Tea.”

sursa
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3546
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: 42 de curiozitati despre ceai de Ziua Internațională a Ceaiului

Postby Vanda » 19 Dec 2015, 09:55

Eu citisem candva ca ceaiul verde scoate calciul din organism de aceea am incetat sa-l mai beau, avand in vedere ca sufar de artrita.
Acum citesc aici ca este bun in preventia artritei. hmmm
User avatar
Vanda
 
Posts: 680
Joined: 05 May 2015, 22:08
Name: Daniela

Re: 42 de curiozitati despre ceai de Ziua Internațională a Ceaiului

Postby ihtus » 19 Dec 2015, 16:37

Eu nu demult am aflat ca cafeaua spala calciu si am inteles de ce prefer cafea cu ceva cascavaluri, brinza. Probabil organismul meu asa compenseaza calciul, fara sa stiu eu )))
Da tu omega 3 beai?
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3546
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: 42 de curiozitati despre ceai de Ziua Internațională a Ceaiului

Postby Vanda » 19 Dec 2015, 18:41

Nu beau, el ajută la artrită?

Am căutat acum pe net, nu știam de Omega 3. Am să-l procur, să văd durerile au să diminueze, sau nu.
User avatar
Vanda
 
Posts: 680
Joined: 05 May 2015, 22:08
Name: Daniela

Re: 42 de curiozitati despre ceai de Ziua Internațională a Ceaiului

Postby ihtus » 19 Dec 2015, 19:28

Aha, eu si pt parinti o iau, si pentru noi, ca are mai multe beneficii. Chiar la fete cite una pe zi pentru memorie buna si procese mintale. Milena le maninca cu placere, dar Tiana nu vrea categoric.
Eu in tema cu iherb am lasat link la cea mai convenabila cutie dupa pret, deja a treia o consumam.
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3546
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina


Return to Sarbatori | Праздники

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Forum pentru femei din Moldova, creat cu dragoste

Informatiile plasate pe iLady.md, se considera proprietatea site-ului si nu pot fi reproduse si utilizate pentru publicare fara permisiunea in scris din partea Administratiei site-ului

email: ilady.moldova@gmail.com

cron