O tanara din Chisinau s-a tratat de cancerul la san, pentru ca s-a adresat la timp

O tanara din Chisinau s-a tratat de cancerul la san, pentru ca s-a adresat la timp

Postby Nadi » 28 Oct 2015, 12:32

O tânără din Chișinău s-a tratat de cancer, pentru că s-a adresat la timp la medicul oncolog. După stabilirea diagnosticului, fetei i-a fost extirpat un sân, însă viața ei merge acum mai departe

Image

Daria Talmaci, 26 de ani, este o tânără frumoasă și puternică, o luptătoare – așa cum remarcă toată lumea care o cunoaște. Este reporter și prezentatoare de meteo la o televiziune națională, iar după serviciu muncește ca instructor de shaping la o sală de sport din Chișinău. Vorbește calm și liniștit, își calculează bine cuvintele, pare foarte serioasă și cu picioarele bine proptite pe pământ. Nu îi face plăcere să își răscolească amintirile și să povestească situațiile dificile prin care a trecut atunci când i s-a spus că are cancer. O face totuși, în speranța că femeile care vor citi istoria ei vor merge la medic înainte să fie prea târziu.

Diagnoza: cancer la sân

Daria e diferită de oamenii care suferă sau au suferit de cancer. Da, e adevărat că experiența prin care a trecut a marcat-o profund, însă asta o face și mai puternică. Nu îi place să plângă, nu caută milă și compasiune. Nu vrea ca oamenii „să o jelească”. A refuzat chiar ajutorul oferit de Andreea Marin, dar argumentul ei e bine fondat. Durerea la sânul stâng a apărut spontan. „Aveam probleme cu pieptul. După ce am încercat să mă dau cu niște unguente, am decis să merg la medicul de familie. Specialistul m-a examinat și m-a îndreptat la Institutul de Oncologie. Acolo am dat mai multe analize, iar primele rezultate au arătat că am celule canceroase în canale”, spune Daria. Diagnosticul primar a speriat-o, însă nu și-a lăsat timp de reflecție sau de lacrimi. „Mama mi-a spus imediat să mergem la Kiev, Ucraina. Acolo am dat analize suplimentare, ne-am consultat și cu medici din Israel și ni s-a confirmat ceea ce ne-au spus specialiștii de la Chișinău”, își amintește fata.

A revenit la serviciu după 2 săptămâni de la operație

„Mi-au găsit cancer în faza I la sân. Nu știu ce era să fie cu mine, să nu mă fi adresat la timp la medic. Bobița de pe piele creștea, avea să se formeze o tumoare”, spune Daria. „Mama e o femeie de nota 10. Când a auzit vestea, era într-o stare de șoc, o vedeam, însă după asta s-a liniștit și m-a încurajat și pe mine. Am revenit la Chișinău și aici am și făcut operația de extirpare a sânului. Medicii mi-au garantat astfel că nu mă voi îmbolnăvi”, explică tânăra. Rudele au aflat despre operație abia după ce totul a trecut. După două săptămâni de la operație, Daria a revenit la jobul ei și peste o lună - la antrenamente. S-a întors atunci când a putut ridica mâna în sus. „Clientelor nu le venea a crede, pentru că eu arătam la fel. Multe se apropiau de mine și îmi spuneau că au avut și ele așa simptome. Am dat un mesaj pozitiv, le-am încurajat”, povestește Daria.

Frumusețea nu înseamnă doi sâni

Povestea miilor de femei care au trăit experiența ei o încurajează. Vedeta internațională Angelina Jolie a făcut și ea dublă mamectomie în toamna lui 2013, de teama unei evoluții a cancerului la sân. Dar feminitatea nu rezultă din sânii frumoși pe care îi are sau nu o femeie. „Feminitatea o simți în tine, e acea stare când te simți pozitivă, deschisă, când zâmbești mereu. Desigur că am perioade când mă simt mai greu, dar trec”, crede Daria. Acum, tânăra recunoaște că a uitat puțin de șocul pe care l-a trăit, însă se simte cumva discriminată, mai ales în relația cu sexul opus. „Bărbații se tem”, spune Daria. Este o „iron lady” (doamnă de fier – n.r.) a Republicii Moldova și ea crede că așa i-a fost dat să fie de la Cel de Sus. „M-am născut puternică, tocmai ca să trec prin asta”, e concluzia tinerei fete. „Am mâini, picioare, pot vorbi, nu am probleme mentale, de ce să mă plâng? Altora li se întâmplă și mai rău. Mă bucur de viață. Unele femei se plâng că au sâni mici, uitând că altele nici nu îi au”, spune Daria.

Institutul de Oncologie, plin de bolnave

În luna aprilie, se vor împlini doi ani de când Daria a rămas fără o bucată din trupul ei. A fost o luptătoare și o curajoasă, pentru că a mers la medic la timp. Asta i-a salvat viața. Cât timp a stat internată în Spitalul de Oncologie, Daria însă a văzut sute de femei pentru care ajutorul era târziu. „Sunt atât de multe femei, secția era plină, paciente care au venit de prin raioane pentru diferite operații. Unele însă s-au adresat tardiv, sunt prea ignorante față de sănătatea lor. Chiar medicul îmi spunea cum se justifică ele: credeau că o să treacă… Ei, o să treacă… Pe mine m-a salvat adresarea la timp, dar și diagnosticul corect pus de medic”, concluzionează Daria. Sfatul ei pentru toate femeile care citesc povestea ei este să nu amâne niciodată acea aparent „banală” vizită la doctor.

Doar 10% din paciente vin la timp

Medicul Anatol Cucieru, care a tratat-o pe Daria Talmaci, spune că succesul unei vindecări depinde de faza în care femeile se adresează după ajutor. „Din păcate, doar 10% din toate pacientele vin atunci când cancerul este în faza I. Restul se adresează când este deja prea târziu. În anul 2013, am avut 900 de astfel de cazuri noi, dintre care doar 9-10 au fost adresări la timp. Cazul Dariei este unul de succes tocmai pentru că a venit la timp”, este de părere Anatol Cucieru. Potrivit ultimelor statistici, cancerul glandei mamare se poziționează pe locul II în structura morbidității prin tumori maligne.

În anul 2013, aproape 500 de femei au murit în R. Moldova din cauza cancerului la sân. În total, la evidența medicilor stau aproape 10 000 de bolnavi de cancer în toată republica. Potrivit specialiștilor, vârsta medie de îmbolnăvire cu cancer la sân este 58 de ani. Acest tip de cancer poate fi depistat prin mamografie și ecografie sânilor. Dacă este depistat în faze precoce, poate fi tratat. Examinarea sânilor trebuie efectuată cel puțin o dată la trei ani, iar după 35 de ani – în fiecare an.

sursa: ziarulnational.md
User avatar
Nadi
 
Posts: 16
Joined: 26 Apr 2015, 04:39
Name: Nadi

Re: O tanara din Chisinau s-a tratat de cancerul la san, pentru ca s-a adresat la timp

Postby ihtus » 28 Oct 2015, 13:07

Какая красивая девочка!
и очень смелая, если решилась рассказать об этом в нашей маленькой стране, где все всех знают
пусть у неё всё хорошо сложится!
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: O tanara din Chisinau s-a tratat de cancerul la san, pentru ca s-a adresat la timp

Postby Vanda » 28 Oct 2015, 13:38

E o fată tare curajoasă și știe ce vrea de la viață. Și cel mai important e că are grijă de sănătatea proprie, ceea ce mulți oameni nu o fac, din păcate.
User avatar
Vanda
 
Posts: 680
Joined: 05 May 2015, 22:08
Name: Daniela

Re: O tanara din Chisinau s-a tratat de cancerul la san, pentru ca s-a adresat la timp

Postby Марго » 28 Oct 2015, 17:44

Глубоко уважаю таких людей, которые жертвуют ложной стыдливостью ради того чтобы напомнить ещё раз другим о важных вещах.
User avatar
Марго
 
Posts: 114
Joined: 17 Jul 2015, 13:54
Name: Рита


Return to Asociaţia Obştească "VIAŢA FĂRĂ CANCER" | Общественная организация "ЖИЗНЬ БЕЗ РАКА"

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Forum pentru femei din Moldova, creat cu dragoste

Informatiile plasate pe iLady.md, se considera proprietatea site-ului si nu pot fi reproduse si utilizate pentru publicare fara permisiunea in scris din partea Administratiei site-ului

email: ilady.moldova@gmail.com

cron