Am pus un pic mai sus lista atributelor pe care le procura nanasa, poate va fi utila cuiva. Preturile deja difera in dependenta de posibilitati si gusturi, dorinte. Acum plasez si lista obligatiunilor pentru cei, care vor fi si ele prima data. Eu nu le stiam, m-a ajutat prietena (soacra mare).
Acasa:
Nanasa participa la imbracatul miresei, si real, dar mai mult pentru poze.
La Oficiul starii civile:
Nanasii intra solemn cu mirii in sala si stau cu ei toata ceremonia. Dupa ce mirii semneaza documentele, semneaza si nanasii ca martori.
La cununie:
Nanasii stau cu mirii toata ceremonia, tin in miini luminari (cele decorative) si mai tin si coroane de cununie deasupra lor cit se fac trei cercuri prin biserica. Atit. De intrebat nu ne-au intrebat nimic )
La nunta:
- Noi am intrat in sala primii si dupa noi mirele a adus mireasa in sala in brate.
- Dupa aceasta am primit oaspetii impreuna, mirii in mijloc si noi prin parti. Amuzant, dar ma asteptam sa stau acolo in loc de decor, dar am primit atitea felicitari, de parca si eu ma marit )))))
- Pe urma nanasul i-a multumit pe toti ca au venit la sarbatoarea mirilor si a invitat oaspetii la masa.
- La masa ne mai ridicam cind intilneam pe cineva intirziat din oaspeti, se apropiau cineva cu urari mai speciale la microfon, sau cind dansatorii veneai spre noi si dansau special pentru miri. A, si cind aduceau bucate-surpriza la fel ne ridicam sa-i multumim bucatarilor.
- La masa mare nanasa felicita tinerii, nanasul pune prima contributie financiara pentru familie tinara, pe urma parintii si dupa noi doi si cu moderatoarea am mers de la masa la masa sa stringem plicurile si sa primim felicitarile, mirii ascultau de la masa. Dupa nanasul i-a inminat mirilor cosul cu plicuri.
- La dezbracat mireasa. Nanasa scoate voalul si il pune pe capul vornicicai. Dupa aceasta am imbrobodit mireasa (la broboada se face loc pentru bani marunti) si i-am pus si pestelca. Am "parfumat" si "pieptanat" simbolic tinerii cu cele procurate din lista. Trebuie sa-i invelim in patura, insa din timp ne-am inteles s-o punem alaturi, sa nu-i navaleasca lumea cu straturi de paturi dupa noi. Si tot pe patura am pus si cadoul pentru casa.
- Si deja petreceam oaspetii impreuna cu mirii cind plecau.
Gata. A fost mult mai simplu decit credeam. Poate in alte localitati sunt mai multe obiceiuri, sau mai altfel (chiar soacra mica zicea ca la ei e altfel), am scris din experienta noastra.
Inca am remarcat, ca peste tot stateam nanasa linga mire si nasul linga mireasa, doar la cununie fete intr-o parte si baietii in alta.