Curiozitati despre igiena umana in istorie

Curiozitati despre igiena umana in istorie

Postby LadyDi » 14 May 2015, 01:17

Sincer eu is socata. Cum ramine cu cavalerii si atmosfera romantica descrisa in carti??? :4

* In Evul Mediu se credea ca baile slabesc organismul, ele fiind evitate. In secolele al XV-lea si al XVI-lea, nobilii europeni faceau baie odata la sase luni.

* Medicii de acum cateva secole credeau ca spalarea fetzei duce la deteriorarea definitiva a vederii.

* Dintii albi si sanatosi erau un semn al saraciei, in timp ce dintii cariati si negri erau un semn al bogatiei. Spalatul pe dinti nu se practica.

* Preotii ii indemnau pe enoriasi sa nu se spele, pentru a nu indeparta de pe corp apa sfintita de la botez.

* La englezi, nuntile se faceau in luna iunie, deoarece singura baie se facea in mai, iar in prima luna a verii viitorii soti inca miroseau acceptabil.

* Regina spaniola Isabella Castillo a recunoscut ca in intreaga ei viata s-a spalat doar de doua ori: la nastere si la nunta sa.

* Regele Henric al IV-lea al Frantei, recunoscut ca mare pasionat de vanatoare, dupa ce alerga ore in sir dupa vanat, isi masca mirosul de transpiratie stropindu-se din belsug cu parfumuri puternice.

* Palatul Luvru nu era dotat cu nicio toaleta. Daca era nevoie, erau aduse olite de noapte care erau varsate in spatele palatului.

* Ludovic al XIV-lea a facut doar doua bai in intreaga sa viata, si aceasta la insistenta medicilor. In loc sa se spele, prefera sa i se stearga pielea cu o piele imbibata in alcool, dupa care era pudrat cu o substanta parfumata.

* Frederic cel Mare al Prusiei permitea ogarilor sai uriasi sa umble nestingheriti prin superbele sali ale palatului sau. Daca cineva indraznea sa curete dupa ei, facea adevarate crize de isterie.

* Charles Howard, duce de Norfolk, era mai intai imbatat de valetul sau si abia apoi era sapunit si spalat de acesta. De buna voie nu s-ar fi spalat, fapt pentru care a ramas cunoscut in istorie ca „Dirty Duke”.

* In secolul al XVIII-lea, macelarii transau animalele chiar pe strada, in timp ce cainii trageau de intestinele acestora. Resturile care nu puteau fi prelucrate si folosite ramaneau pe strada, provocand un miros pestilential. Doar ploile reuseau sa spele strazile oraselor.

* Taranii erau mai curati decat orasenii, deoarece isi sapau gropi pentru nevoile fiziologice. In schimb, in orase, oamenii isi satisfaceau nevoile fiziologice pe unde apucau: pe strazi, pe scarile cladirilor sau direct de la balcon.

* Celebrele parfumuri frantuzesti au aparut din nevoia de a acoperi mirosurile de transpiratie ale nobililor care nu se spalau.

* In locul imbaierii, cei mai instariti foloseau cateva servetele parfumate cu care se stergeau in zonele intime, iar intre cravata si camasa, barbatii purtau saculeti cu ierburi aromatice care acopereau mirosurile neplacute.

Culegere de Lori Balogh
User avatar
LadyDi
 
Posts: 493
Joined: 18 Apr 2015, 22:21
Location: North

Re: Curiozitati despre igiena umana in Evul Mediu

Postby ihtus » 14 May 2015, 02:04

)))
o desenau frumoasa si curata pe Isabella Castillo girl_haha girl_haha
da de Ludovic stiam

Image
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: Curiozitati despre igiena umana in Evul Mediu

Postby LadyDi » 14 May 2015, 02:26

Inainte eram fascinata de aceasta epoca. Dar dupa. :* Taranii erau mai curati decat orasenii, deoarece isi sapau gropi pentru nevoile fiziologice. In schimb, in orase, oamenii isi satisfaceau nevoile fiziologice pe unde apucau: pe strazi, pe scarile cladirilor sau direct de la balcon.

* Celebrele parfumuri frantuzesti au aparut din nevoia de a acoperi mirosurile de transpiratie ale nobililor care nu se spalau.

Of, Doamne :11

Nu as fi putut trai girl_cry :8
User avatar
LadyDi
 
Posts: 493
Joined: 18 Apr 2015, 22:21
Location: North

Re: Curiozitati despre igiena umana in Evul Mediu

Postby ihtus » 14 May 2015, 02:43

stai, ca aveau si paduchi girl_impossible
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: Curiozitati despre igiena umana in istorie

Postby LadyDi » 14 May 2015, 02:55

Iata am mai gasit un articol. Aici zice ca in antichitate statateau bine cu igiena :)
Termenul modern de igienă provine încă din Antichitate, de la Hygeia- nimeni alta decât Zeiţa Curăţeniei, care era însăşi fiica lui Asclepyos (sau Esculap la romani), Zeul Medicinei la vechii greci. Se observă, deci, cum încă din acele vremuri imemoriale, oamenii au observat strânsa legătură dintre starea optimă a sănătăţii organismului şi igiena corporală.

Surprinzător sau nu, dar popoarele şi civilizaţiile antice preţuiau baia şi curăţenia mult mau mult decât oamenii care aveau să trăiască în Evul Mediu occidental. Popoarele semite, în speţă triburile evreieşti şi celelalte populaţii din Orientul Apropiat, aveau legi foarte stricte care obligau o drastică curăţenie corporală. La fel şi vechii egipteni preţuiau curăţenia.

În China Antică, obligativitatea unui trup curat era o cerinţă definitorie pentru a trăi în societatea din acele vremuri. Chiar şi vechile populaţii europene care trăiau în sânul naturii precum celţii, tracii, germanicii, balticii şi slavii, se spălau des. Vechii hinduşi erau de asemenea foarte curaţi, cu atât mai mult cu cât ei au stabilit cele mai vechi seturi de reguli şi coduri de igienă, pe care le găsim în unele texte clasice ale hinduismului precum Manusmriti şi Vishnu Purana.

Spălatul copiilor este de factură foarte recentă. În Evul Mediu, copiii erau spălaţi foarte rar, şi de obicei erau băgaţi în apa în care se spălaserp deja părinţii şi fraţii mai mari. Sursa foto: ShutterstockSpălatul copiilor este de factură foarte recentă. În Evul Mediu, copiii erau spălaţi foarte rar, şi de obicei erau băgaţi în apa în care se spălaserp deja părinţii şi fraţii mai mari.

De altfel, în hinduism, îmbăiatul este una dintre cele cinci Nitya Karmas (reguli zilnice), iar neîndeplinirea sa, era considerată un păcat greu. Baia regulată, a fost una dintre trăsăturile definitorii ale civilizaţiei Romei Antice. Băi publice deosebit de complexe şi elaborate au fost construite în toate oraşele de pe întinderea Imperiului Roman. Tot romanii au fost primii care au construit toalete publice care erau curăţite zilnic de un sistem de apeducte prin care curgea mereu apă.

Chiar şi propoarele migratoare care au răvăşit Europa la finele Antichităţii, cunoşteau importanţa îmbăiatului precum şi legătura dintre igiena corporală şi răspândirea bolilor contagioase. Aceasta pare să fie de altfel una dintre cauzele pentru care în perioasa Antichităţii, marile epidemii au avut o anvergură sensibil mai mică decât în perioada medievală. Oamenii erau pur şi simplu mai curaţi, iar idealul unui corp nu doar frumos fizic, ci şi plăcut mirositor, era luat în serios în acele vremuri.

Putem considera, fără să exagerăm prea mult, că tot ce câştigase omenirea în Antichitate în privinţa igienei, nu doar că a bătut pasul pe loc, dar a făcut paşi mari înapoi. Nu de alta, dar conform ultimelor cercetări în domeniu, precum şi al descoperirilor arheologice, se pare că hirsuţii Oameni de Neanderthal, erau în multe privinţe mai curaţi şi mai îngrijiţi decât marea majoritate a oamenilor din Evul Mediu occidental.

Centrul „mizeriei generalizate” era reprezentat de regatele şi ducatele de pe teritoriile de azi ale Angliei, Olandei, Franţei, Belgiei, Austriei, Italiei, Spaniei, Portugaliei şi Belgiei. Puţin mai curaţi erau germanii, iar popoarele scandinave erau cele mai curate din Europa Occidentală.

Primul cap încoronat care a lansat o adevărată revoluţie în privinţa spălatului pe trup a fost regina Elisabeta I a Angliei despre care se ştie că se îmbăia o dată pe lună. Era un progres uriaş, căci până la ea, regii şi reginele nu se spălau deloc pe tot timpul vieţii. Uneori, după cum ne spun cronicile, monarhii erau intrau în contact cu apa doar când îi surprindea vreo ploaie torenţială. În acele vremuri se credea că apa îmbolnăveşte, iar spălatul trupului face ca pielea să se deschidă şi astfel intrau bolile în trup...
Dentişti nu au existat până în secolul 18. Orice durere de dinţi era rezolvată pe loc de bărbieri, care înlăturau problema cu un cleşte de cuie. Evident că durerile erau atroce, dar acest detaliu nu impresiona pe nimeni pe atunci. Sistemele moderne de canalizare, băi şi toalete aveau să apară de abia în secolele 19-20.

Tot atunci, odată cu Revoluţia Industrială, Europa a fost cuprinsă de un reviriment fără precedent al igienei corporale. Acest lucru a fost impulsionat şi de cercetările şi descoperirile medicinei care au demonstrat clar că există o mare legătură între igiena corporală şi starea optimă de sănătate.

Progresul tehnologic, înăsprirea regulilor de igienă, importanţa educaţiei corecte şi fluxul de informaţii care au urmat după cel de-al doilea Război Mondial au dus omenirea pe făgaşul dorit în ceea ce priveşte cultivarea şi importanţa igienei corporale.
User avatar
LadyDi
 
Posts: 493
Joined: 18 Apr 2015, 22:21
Location: North

Re: Curiozitati despre igiena umana in istorie

Postby ihtus » 17 May 2015, 02:47

M-ai pus sa citesc si eu, de fapt cautam despre "блохоловки", dar am dat si peste acest articol cu parerea absolut opusa.
Восемь мифов о Средневековье
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: Curiozitati despre igiena umana in istorie

Postby LadyDi » 17 May 2015, 11:10

Правда где-то рядом :da
User avatar
LadyDi
 
Posts: 493
Joined: 18 Apr 2015, 22:21
Location: North

Re: Curiozitati despre igiena umana in istorie

Postby Irinka » 21 May 2015, 18:36

Diana, mi s-a cam intors nasul si simturile de la ceea ce am citit in primul post. Uffff, cum naiba traiau ei asa, mai ales stiind ca pe atunci nu erau epilatoare, si tot ce tine de par stim pe unde creste si...in fine nu am cuvinte, ma duc sa ma spal))))
User avatar
Irinka
 
Posts: 3
Joined: 16 Apr 2015, 13:55

Re: Curiozitati despre igiena umana in istorie

Postby Laura » 23 May 2015, 10:53

Oho, voi mergeti asa mult in trecut. Eu nu- mi mai pot imagina viata fara apa calda in casa, la lipsa apei in general nici nu ma pot gandi.
Dar unii tare mult n- au evoluat, de multe ori preferi sa mergi pe jos, decat in mijloace de transport cu izuri de transpiratie si nespalare. Brrr.
"Anii ridează pielea, dar renunțarea la ideal ridează sufletul."
George Enescu
User avatar
Laura
 
Posts: 350
Joined: 06 May 2015, 23:26

Re: Curiozitati despre igiena umana in istorie

Postby ihtus » 27 May 2015, 13:30

«Блошиные ловушки»
Самым экзотическим обитателем туалетного столика, конечно же, была «Блошиная ловушка». Она представляла из себя цилиндрики с приманкой для блох. В качестве приманки использовали небольшой кусочек ткани, пропитанный мёдом, кровью, смолой или душистыми веществами. Заползшее внутрь насекомое прилипало к приманке. Изготовлялись они чаще всего из слоновой кости. Их прикрепляли не только к одежде, но даже и прятали под париками.


Image

Image

Image

Так же блох просто давили, если находили на своем теле, вот такими палочками:

Image
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: Curiozitati despre igiena umana in istorie

Postby LadyDi » 27 May 2015, 22:16

Of Doamne girl_impossible
User avatar
LadyDi
 
Posts: 493
Joined: 18 Apr 2015, 22:21
Location: North

Re: Curiozitati despre igiena umana in istorie

Postby ihtus » 14 Jul 2015, 01:40

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: Curiozitati despre igiena umana in istorie

Postby Сова » 14 Jul 2015, 15:47

Не представляю такую жизнь, вечно ходить и чесаться. Но наверное и от стран зависит, а как же римские бани? Неужели в средние века они перестали мыться?
User avatar
Сова
 
Posts: 207
Joined: 10 Jul 2015, 14:58
Name: Света

Re: Curiozitati despre igiena umana in istorie

Postby ihtus » 18 Mar 2016, 21:46

Image
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Re: Curiozitati despre igiena umana in istorie

Postby Vanda » 25 Mar 2016, 15:07

Cît e de bine că lumea a progresat.
User avatar
Vanda
 
Posts: 680
Joined: 05 May 2015, 22:08
Name: Daniela


Return to Curiozitati | Интересное

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Forum pentru femei din Moldova, creat cu dragoste

Informatiile plasate pe iLady.md, se considera proprietatea site-ului si nu pot fi reproduse si utilizate pentru publicare fara permisiunea in scris din partea Administratiei site-ului

email: ilady.moldova@gmail.com