Cum am vizitat eu primul BabyBox din Lituania

Cum am vizitat eu primul BabyBox din Lituania

Postby ihtus » 16 Aug 2016, 03:40

Pe 10 august 2012 eu am vizitat primul BabyBox din Lituania. Aveam mai multe motive pentru aceasta vizita:
- s-a implinit aproape un an de la esecul primei incercari de a legaliza BB in Moldova
- vroiam sa vad personal cum arata, cum functioneaza un BB in realitate
- si vroiam foarte mult sa discut cu cineva, care are tangenta cu acest proiect

Pe atunci Lituania era unica tara din lume, in care sistemul BabyBox functiona la nivel de stat si era in grija statului, spre deosebire de alte tari, unde este coordonat de catre voluntari, ONGuri, organizatii religioase, etc... In prezent nu stiu exact, poate mai exista asemenea tari.

Cind studiam harta, am observat ca una din conditiile amplasarii BB este perfect indeplinita - e un loc linistit, departe de multime de oameni. De fapt, este un internat pentru copii cu dereglari in dezvoltare, amplasat intr-o zona verde.

Image

Nu am informat pe cineva din timp, am venit exact asa, cum vin acele femei, care s-au decis pentru un pas atit de important si atit de dureros... Am intrat pe poarta, nu m-a vazut nimeni. Primul indiciu in afara de adresa este un indicator pe perete, care informeaza ca aici nu sunt camere video.

Image

Al doilea indiciu e o placa informativa, pe care scrie: "Aici va fi instalata prima "fereastra vietii" in Lituania". (Intr-adevar placa a aparut acolo cu ceva timp inainte de insusi fereastra vietii).

Image

Si asa arata BabyBoxul din Vilnius.
Eu, stiind toata teoria referitor la cum trebuie sa arate un BB si cum functoneaza, imediat am observat unele momente omise:
- De obicei nu este o trecere directa spre BabyBox, pentru a lasa copilul e nevoie sa treci o mica bariera fizica: sau citeva trepte, sau o incapere mica, dupa care e situata fereastra.
Acest moment are un efect psihologic, numit si "fenomenul usilor" sau "problema usilor" - cind treci printr-o bariera fizica, sau dintr-o incapere in alta, creerul marcheaza fiecare incapere ca o alta situatie si pentru un moment "uiti" dupa ce te-ai pornit. Citeva clipe care urmeaza dupa, folosite inconstient pentru revizuire a gindurilor, ar putea influenta decizia femeii.
- Al doilea moment este faptul ca deobicei linga BB sunt scrise contactele centrelor, organizatiilor care ar putea oferi un ajutor material, social, juridic, psihologic si chiar o gazda pentru primele luni de viata a copilului. Din nou, pentru a arata mamei si alte posibilitati, decit abandonul, si a influenta cumva decizia finala.

Image

Din teorie stiam ca dupa ce copilul este pus in BB si fereastra inchisa (doua conditii obligatorii), medicul de garda primeste o notificare sonora, care indica ca in BabyBox a fost lasat un copil. Deci notificarea reactioneaza la o greutate + usa inchisa.
Am deschis sa vad cum e innauntru.
Si... s-a pornit o sirena care probabil a trezit intreg internatul ))) M-am asteptat la orice, numai nu la aceasta. Si imediat s-a apropiat o doamna spre mine, si-a dat seama ca eu am venit cu alt scop, decit cel pentru care e destinat BabyBoxul.

Prima fraza care i-am spus, era: "de ce s-a conectat sirena? ea trebuie sa reactioneze la greutate!" si dupa acesta mi-am dat seama ca de fapt ar trebui sa ma prezint si sa explic ce fac eu aici.
Am facut cunostinta, doamna era medicul de garda, care lucreaza la internat de multi ani si urmareste si participa activ in activitatea BB din prima zi. Mi-a povestit ca ei deja au primit 7 copii de virsta diferita, toti sanatosi (o conditie importanta, ca femeia sa nu fie cautata si urmarita penal). Ea personal a primit 2 din ei. Cel mai mare copil avea aproximativ 7 luni.
Din cei 7 copii doi au fost intorsi mamelor care si-au schimbat decizia si au venit cu dorinta de a-si recupera copilul. Copiii sunt intorsi dupa un proces de identificare a legaturii de rudenie conform testului ADN. Aceste familii sunt sustinute de catre organele sociale.

Si inca un moment important, doamna mi-a spus ca de fapt cam citi copii aduc la BB, tot atati ii gasesc si in continuare in oras. Si daca era sa depinda de ea unde sa amplaseze BabyBoxuri, ea era sa aleaga locuri in jurul carora e un pic alt contingent de femei: pe la gari auto si pe la piete.

Si citeva date statistice:
1. Primul BabyBox in Lituania a fost deschis pe 25.11.2009 la "Internat pentru copii cu dereglari in dezvoltare"
2. Primul copil in BabyBox din Vilnius a fost o fetita, gasita pe 18.12.2009
3. La momentul actual in Lituania functioneaza BabyBoxuri in 5 orase mari: Vilnius, Klaipeda, Šiauliai, Kaunas, Panevėžys.
4. In 2012 Lituania era unica tara din lume, in care sistemul BabyBox functiona la nivel de stat si era complet in grija statului, spre deosebire de alte tari, unde este coordonat de catre voluntari, ONGuri, organizatii religioase, etc...
...Выкинуть хлам из дома и старых позвать друзей...
User avatar
ihtus
 
Posts: 3547
Joined: 15 Apr 2015, 19:18
Location: Chisinau
Name: Alina

Return to Experienţa internaţională şi parteneriat cu proiecte Baby Box din alte ţări

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Forum pentru femei din Moldova, creat cu dragoste

Informatiile plasate pe iLady.md, se considera proprietatea site-ului si nu pot fi reproduse si utilizate pentru publicare fara permisiunea in scris din partea Administratiei site-ului

email: ilady.moldova@gmail.com

cron